Jak zvládnout studium VŠ na materské dovolené?

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/photos/park-mother-girl-mama-child-3089907/

Stále více maminek se krome péce o díte pouští i do vysokoškolského studia. A to at z duvodu budoucího lepšího uplatnení, nebo touhy po seberozvoji a vzdelávání. Jak tyto dva svety skloubit?

V první rade po sobe nepožadujte nemožné. Pokud obcas neudeláte zkoušku, nic se nedeje, to se stává i studentum, kterí mají na práci jen školu. Stejne tak pokud nebudete mít doma permanentne dokonale uklizeno. Jen težko se vám povede, abyste vše zvládala na sto procent, proto na sebe nebudte prísná.



Nebojte se požádat o pomoc...

Také se nemusíte cítit provinile, pokud požádáte své okolí o pomoc. Urcite se najde pár lidí, at už z prátel ci z rodiny, kterí vám nabídnou, že vám malé pohlídají. Pomoc prijímejte, nemusíte vše zvládat samotná.

Vyberte si formu studia…

Co se týce konkrétní instituce, zvažte možnost dálkového studia. Na nekterých vysokých školách to znamená jeden víkend za mesíc, jinde jeden den týdne, každopádne ušetríte spoustu casu.. Pokud vaše škola dálkové studium neumožnuje, zkuste si domluvit individuální plán s jednotlivými vyucujícími. Bude od vás ovšem vyžadováno více disciplíny k ucení, než u studia prezencního.

Tip: Bude to chybející cas, který se stane vaším nejvetším protivníkem. Naštestí však mužete využít možnosti vypracování seminárních prací na zakázku. Ušetrený cas venujte rodine, která to jiste ocení nejvíce.

A hlavne dobre plánujte...

Péce o malé deti je nepredvídatelná. Vše se muže menit doslova z hodiny na hodinu. Musíte mít porád na mysli, že ackoli jste behem dne presvedcená, že vecer vše udeláte, vaše díte se muže rozhodnout úplne jinak. Proto je lepší plánovat vše predem, vypracovat si studijní plán a pokud možno - nic nenechávat na poslední chvíli. Když se poperete s vypracováním bakalárské práce, v budoucnu už budete cerpat pouze výhody.